Selecteer een pagina

Je eendje (of meerdere eendjes) is geappliqueerd op je ondergrond.
Op naar de geborduurde bloemen. Sommige geborduurde bloemen komen over een geappliqueerd rondje of hexagon te liggen. Hieronder laat ik zien hoe je dat aanpakt met behulp van een aantal foto’s. Neem eerst de rondjes en hexagonen over op karton of paterno en knip deze mallen uit.
De bloemen worden eerst op je stof overgenomen, met behulp van een lichtbak of het raam. Gebruik een textiel of frixion pen hiervoor.

Alle vier ‘mijn eendjes stitching sampler’ blokken worden op de Quilt-as-you-go manier gemaakt. Dus zodra je de lijnen van de geborduurde bloemen hebt overgenomen, ga je het blok dubbelen met tussenvulling en een achterkantstof.
Op de hoeken heb ik wat veiligheidsspelden geplaatst zodat de drie lagen niet verschuiven.
Plaats de nog te appliqueren rondjes en hexagonen met een deel getekende bloemen motieven op je ondergrond werk.
Indien dat mogelijk is, zeg ik erbij. Lukt dat niet dan is dat niet erg.

Zet eerst met een textiel of frixionpen de omtrek van het rondje of hexagon op de stof. Neem hier de deel van je bloem motief in over. Zie foto’s.

Hoe maak je er een perfect rondje van?

Knip je rondje met een deel van de getekende bloem met een naadtoeslag uit je stof. Plaats nu de uitgeknipte mal op de achterkant van je stoffen rondje met de tekening van het bloemdeel. Leg dit op een stukje aluminiumfolie. Zie foto hieronder.

Vouw de aluminiumfolie voorzichtig om de stof met cirkelmal heen. Het overtollige folie kun je wegknippen. Zet nu de strijkbout erop. Pas wel op dat de aluminiumfolie heet is. Zodra het is afgekoeld, kun je de folie en de cirkelmal verwijderen. Tatra taaaaa je mooie rondje is klaar om te appliqueren!

Oeps, maar door de warmte van het strijkijzer is je pas getekende deel van de bloem verdwenen. Dit gebeurt als je een frixion pen hebt gebruikt. Geen nood, leg het rondje even in de vriezer voor een aantal minuten. En voilà, de getekende bloemen lijnen zijn weer terug.

Nu de getekende bloemenlijnen weer terug zijn, plaats je het op het gehele bloemenmotief van je gedubbelde werk. Misschien dat het even zoeken is om de lijn mooi te laten doorlopen. Als het naar je zin is, speld je het rondje vast en ga je het appliqueren.

Je kunt het contoursteekje of een stiksteekje gebruiken om de lijnen te borduren.

Nu komt er nog een leuk deel aan: kant, labeltjes, knoopjes enz. op je blok naaien! Ook kun je nog wat rijgsteekjes hier en daar aanbrengen. Dit geeft een superleuk effect aan je ‘mijn eendjes’ stitching sampler blok.

Veel stitching plezier!

Groetjes Miranda – Quiltfûgeltsje