Selecteer een pagina
Voorkant van de quilt jas
Achterkant van de quilt jas

Ik vind hem ontzettend leuk geworden deze quilt jas. Zelfs het naaien van de jas was erg leuk om te doen, ook al moest ik eerst wel even goed nadenken hoe ik beginnen moest met dit patchwork/ quilt project.

Je hebt patroondelen van een jas die je moet maken van patchwork. Klinkt makkelijk toch maar daar had ik toch wel moeite mee met die omschakeling. Ik heb heel veel kleding gemaakt voor mijn kinderen en voor mezelf. Dat doe ik soms nog steeds. Maar dan haal je alle patroondelen uit één lap stof en hier dus niet. Hier wil je graag je patchwork en quilten in terug zien.

Ik ging op het internet zoeken. Gelukkig voor mij want je komt eigen gemaakte quilt jassen overal in de wereld tegen momenteel. Hup, een aantal blogjes gelezen in het Engels waar soms ook simpele tutorials bij zien waren, ben ik aan de slag gegaan. Al met al heeft me het nog geen week gekost om de patroondelen in patchwork te maken. Het in elkaar van deze jas was nog geen half uurtje werk. Mits je weet hoe je kleding maakt. Het patroon van de jas heb ik via het internet bestelt en is de sapporo coat/ jacket van Papercut .

Ik heb gekozen voor verschillende kleuren blauwe blokken. Zodra de patroondelen met het simpele patchwork klaar was, heb ik de delen gedubbeld als een gewone quilt. Hier heb ik de patroondelen van de brimfield awakening blok op geappliqueerd met een festonsteek op mijn nieuwe naaimachine.

Hieronder kun je zien hoe ik te werk ging. Dit is geen tutorial, dat vertel ik alvast. Wil je ook graag een quilt jas maken, kom dan op les in het quiltatelier Fûgeltsje.

Naai eerst een aantal patchwork blokken aan elkaar. Maak de lap groter dan je patroondeel van je jas.
Leg het patroondeel van je jas op je patchwork lap en knip deze uit.

Herhaal dit proces met alle patroondelen van je jas.

Soms kom je hele kleine stukjes te kort. Zoals je kunt zien heb ik twee rechthoekjes aan de lap genaaid. Rechts op de foto.
Kijk, nu past het patroondeel perfect op de patchwork lap. Ha ha ha.

Denk in oplossingen zoeken en niet wat je fout hebt gedaan.

De uitgeknipte jas delen zijn gedubbeld en door gequilt. Op de foto ben ik bezig met het neerleggen van de applicatiedelen van de brimfield awakening blok.
De applicaties zijn gefestonneerd met de naaimachine. Knip daarna bij alle onderdelen de extra tussenvulling en achterkantstof weg.
Lock de losse onderdelen of zigzag ze. Lig de jasdelen op elkaar en kijk van hoe je quilt jas gaat uitzien.
Achterkant jas.

Naai de jasdelen in goede volgorde in elkaar. Maak van verschillende restjes stof een schuine bies voor de afwerking van de voorkant, onderkant en de mouwen. Zet deze aan de jas, de binnenkant met de naaimachine, vouw de bies om naar de buitenkant en zet deze vast met hand.

Klaar is keesie.

Groetjes Miranda – Quilt Fûgeltsje