Selecteer een pagina

Dit patroon heb ik gemaakt omdat er een nieuw naaimachine bij mijn quiltatelier kwam wonen. Ja ja, een pfaff icon waar ik al heel lang zin in had. En hoe leer je snel de verschillende functie van je nieuwe naaimachine kennen door ermee te werken. Alleen had ik dit keer geen zin in om een simpele proeflap te maken dus dan maar eentje waar wat meer uitdaging in zat.

Klik op de foto om het patroon te bestellen

Voor dat je begint:

Maak een foto van het scherm van je naaimachine of schrijf op hoe alles is ingesteld van je naaimachine.

Zo gezegd zo gedaan. Ik heb een soort sampler bedacht en deze uitgetekend. Die is helemaal gemaakt met de naaimachine. De verschillende steekjes en functie die de naaimachine heeft, kun je uitproberen op de lege vlakken maar ook zie je wat de verschillende steekjes doen. Bijvoorbeeld een applicatie te versieren en dan bevestigen op de ondergrondstof. Daarnaast heb ik ook bekijken wat de verschillende naaimachine garens doen bij de verschillende steekjes en deze aangepast van draadspanning en de grootte ervan. Dit alles schreef ik dan op in mijn werkboekje. Dit heb ik standaard bij mijn naaimachine liggen.

Mijn werkboekje en de verschillende kleuren garens.

Kijk en voel het steekje aan de bovenkant maar ook de onderkant er van is belangrijk en wees vooral niet te bang. De meeste naaimachines zijn ervoor gemaakt om dit te kunnen.

Mijn tips om met dit patroon je naaimachine beter te leren kennen is:

  • Lees je gebruiksaanwijzing van de naaimachine eerst goed door. Vooral de tekening van je naaimachine met de nummering van alle toetsen en wat ze betekenen, is zeer interessant en geeft een goed beeld.
  • Maak een proeflap. Hmm , dit houdt voor mij in dat de proeflap uit hetzelfde materiaal bestaat als het echte werkstuk , dat kan zijn, quiltstof of katoen met vlieseline erachter gestreken of eentje als een quilt sandwich ( stof bovenkant werkstuk, tussenvulling en achterkantstof). Deze beide varianten van proeflappen zorgen ervoor dat je verschillende steekjes op beide er anders op komen te liggen.
  • Gebruik eventueel speciaal spoelgaren. Bijvoorbeeld bobbenfill van madeira. Maar er is geloof ik ook van het merk wonderfill spoeldraad te verkrijgen. Even op googlen!
  • Gebruik de juiste naaimachinenaald en dikte. Bijvoorbeeld een topstitch nr 70 of een 80 of super universal naald van schmetz nr 70 of een 80. De laatste gebruik ik veel bij mijn applicaties die ik maak met steam on seam plakspul.
  • Maak een keuze aan verschillende kleuren naaimachine garens. Dit kan bestaan uit de universeel naaigarens maar probeer ook bijvoorbeeld de naaimachine borduurgarens van Mettler, wonderfill, gutermann en of aurifil. Sommige merken hebben verschillende soorten diktes in naaimachine borduurgarens. Gemêleerde of metallic garens zijn ook erg leuk om eens uit te proberen.
  • Applicatie maak ik van steam on seam maar vliesofix kan ook. Denk maar dat je van je stof een sticker maakt.😉
  • Gebruik een frixionpen om bepaalde lijnen over te nemen van het patroon op je stof. Dit doe je door het patroon onder je stof neer te leggen zodat je de getekende lijnen kunt zien. Gebruik eventueel een lichtplaat of het raam hiervoor.
  • Zoek uit waar je draadspanning knoop/draaischrijf op je naaimachine zit. Meestal staat deze standaard tussen de 3 en de 5 of hij is automatisch ingesteld. De draadspanning is ten alle tijden aan te passen.
  • Kijk met welke knop/ schuifje hoe je de grootte van je steekje kunt aanpassen.
  • Elk nieuw steekje probeer je eerst uit op je proeflap voordat je hem toepassen op je echte werkstuk. Kijk, voor- en achterop van je proeflap en voelen wat je steekjes doen is belangrijk.
  • Vergeet niet om je aangepaste veranderingen van steekjes van je naaimachine op te schrijven in je werkboek. Denk hierbij aan de steken nummer, draadspanning en de vergroting of verkleining en wat voor soort draad je hebt gebruikt.

Wees vooral niet te bang om iets aan te passen in de naaimachine.

Doormiddel van de aan en uit knop reset je alles weer in de normale stand van je naaimachine.

Neem eerst alle applicatiedelen in spiegelbeeld over op steam on seam of vliesofix. Strijk ze op je uitgekozen kleur stof, knip ze netjes uit en strijk ze vast op je ondergrondstof met behulp van je bouwtekening die onder je stof ligt, om de applicatiedelen op de juiste plaats te kunnen leggen.

Het patroon ligt onder de stof, je kunt nu met de frixion pen de verschillende lijnen overbrengen waar nodig is.
Door dat je met een frixion pen de lijnen over hebt gebracht op je stof kun je er nu makkelijk overheen naaien met een leuk steekje. Ik gebruik hierop de foto boven de dubbele stiksteekje.
Probeer verschillende steekjes die je naaimachine heeft op je applicaties.
Probeer verschillende steekjes bij elkaar te voegen.
Metallic draad werkt stug maar heeft een geweldig eind- resultaat.
Bekijk de blauwe rondjes van dichtbij.
Dit is mijn eindresultaat.