Selecteer een pagina

Huisjes bouwen zonder een vast patroon of afmetingen is improv patchwork. Kieper je bakken met scraps (restjes stof) over de kop en vis eruit wat je leuke lijkt om een improv huisje mee te bouwen. Klinkt simpel toch.

Verder heb je nodig:

  • lichte kleur scraps
  • een stof schaar
  • naaimachine
  • en de foto tutorial dat hier onderaan de blog staat. ­čśë

Omdat je geen patroon of afmeting nodig hebt, zoek je als eerste het lapje stof dat je voor de onderkant van het huis wilt gaan gebruiken. Hoe bepaal je de afmeting, door te kijken of de rechthoek voor jou het mooiste, handigste en makkelijkste vorm is om op door te kunnen bouwen.

Nu je de onderkant hebt, ga je opzoek naar een lapje stof voor het dak. En weer kijk je wat voor jou het mooiste, handigste en makkelijkste vorm en afmeting is om er op door te kunnen bouwen.

Je hebt nu twee kleurige rechthoekige vormen stof voor je liggen. Eentje voor de onderkant van het huisje en eentje voor je dak.

Zoek nu restjes lichte kleurige stoffen bij elkaar. Deze komen om je huisje heen. Knip de lichte stofdelen uit zoals je hieronder op de foto kunt zien. Misschien lijkt het op de foto of ik hier toch afmetingen heb gebruikt, maar het is echt niet zo. Wat ik nog wel eens wil doen is een lapje stof doormidden vouwen en dan los van elkaar knippen. De twee zijkanten van het onderste deel huisje heb ik zo gedaan zoals hieronder op de foto. De vierkantjes had ik nog liggen van een vorige quilt project. De driehoekjes zijn diagonaal uit een vierkant lapje stof geknipt.

Op de foto lay-out hierboven zie je de verschillende uitgeknipte lapjes stof liggen wat ik zoal heb gebruikt om een improv huisje uit op te bouwen.

Plaats de stoffen driehoekjes op het rechthoekig lapjes stof voor het dak.
Naai ze erop vast met de naaimachine.
Knip de overige stoffen dakdelen eraf.
Neem nu de twee lichtkleurige blokjes en bevestig die aan de zijkanten van het dakdeel.
De vierkanten lapjes stof zijn nu veel te groot maar dat is niet erg.
Want die extra stof knipt je gewoon weg.

Nu het dak klaar is, ga je verder met de onderkant van het huis.

Pak de stof die je had uitgezocht voor de onderkant van je huis. Neem de twee lichtkleurige stoffen die aan de zijkant van het huis komen.
Naai ze vast aan de zijkant onderste huisdeel.
Naai het onderste lapje lichtkleurige stof aan de onderkant huisdeel.
Werk het blok bij d.m.v. de uitstekende stof delen (links, rechts en aan de onderkant) weg te knippen.
de manier zoals je de onderste lichtkleurige stofdeel eraan bevestigd hebt, herhaal je nu ook met het dakdeel blok.
Knip de zijkanten bij van het dakdeel.
En klaar is je eerste improv huisje.

Nu je de smaak van improv huisje bouwen hebt, kun je de volgende gaan bouwen. Experimenteer met verschillende rechthoekige groottes voor de onderkant van het huis en het dak. Zo krijg je leuk hoogte verschil in je quilt in wording.

Volgende blog bericht kun je zien en lezen hoe ik alle improv huisjes blokken aan elkaar naai om zo een hele quilttop ervan maak.

Groetjes QuiltF├╗geltsje