Selecteer een pagina

Vijftig jaar ben ik geworden en nee ik heb er totaal geen probleem mee. Het is een mooi rondgetal, het is de helft van honderd en je kan het goed delen. Want vijventwintig is een perfect getal voor een patchwork blok ha ha. En zo kan ik wel doorgaan. Dat laatste doe ik zeker want zoals ik vertelde in mijn Quiltinspiratie, zodra het mijn verjaardag is begint er ook weer een nieuw jaar. Een heel nieuw jaar met niet kansen en mogelijkheden een fantastisch vooruitzicht toch.

Stilzitten is niet mijn sterkste kant, ik ben altijd bezig. Zo wel met mijn handen maar ook in mijn hoofd ploppen de creatieve ideeën elke uur van de dag voorbij. Dit is beslist niet erg voor mij of te druk het is ’the way of life for me’ het houdt mij positief, op de been en in beweging en ik hoop dat ik dit nog heel lang mag doen.

In de Quiltinspiratie kun je het gratis pdf patroon downloaden van “happy birthday vase with flowers for me’.

Wat kun je bij elkaar zoeken:

  • achtergrondstof +/- 25 bij 40 cm
  • restje stof voor de bloemen, blaadjes en de vaas met hartje
  • naaimachine borduurgaren. Kleuren naar eigen keuze.
  • spoelgaren, dit kunnen universele kleur garen zijn als je geen bobbin fill hebt.
  • steam on seam of vliesofix
  • potlood
  • papier en stofschaar
  • lichtbak en als je die niet hebt kun je het raam ook gebruiken om de verschillende onderdelen van de applicatie over te nemen.
  • een topstitch of een super universele naaimachine naald nr. 70 of 80

Hier volgt een snelle uitleg hoe je begint en eindigt.

Eerst alle applicatiedelen los van elkaar overnemen op de steam on seam, uitknippen met een kleine naadtoeslag, op de achterkant van je uitgekozen stof voor je applicatieonderdeel vast strijken, dan netjes uitknippen op de getekende lijnen, neem alle lijnen die op de steam on steam staan over op de goede kant van je stoffenapplicatie met een textielpotlood met behulp van een lichtbak of het raam, het achterste papier van de steam on seam verwijderen, plaats de verschillende applicatiedelen op je ondergrondstof. Maak hier gebruik van de gehele patroontekening en strijk alles vast met de strijkbout.

Voordat ik ben begonnen om alle applicatie onderdelen te festonneren met de naaimachine, heb ik een lichte tussenvulling en een achterkantstof er achter gezet. Een soort mini sandwich/ gedubbeld heb ik ervan gemaakt.

Hieronder volgen een aantal foto’s van hoe ik te werk ben gegaan met dit patroon.

Ik gebruik steam on seam om de verschillende applicatie onderdelen over te nemen.
Geplakt, gestreken en uitgeknipt.
Alle lijnen neem ik over met een textielpotlood doormiddel van een lichtbak op de goede kant van de stof applicatie.
Nog geen krullen overgenomen.
Met lichtbak zijn de krullen overgenomen op de goede kant van de stof applicatie.
Licht uit van de lichtbak.
Je hebt bijna alle lijntjes overgenomen nu nog de steeltjes.
Begin met de vaas erop te appliceren daarna de bloemen steeltjes die gaan door in de blaadjes.
Festoneer de vier bloemen, de binnenkant heb ik de dubbele stiksteek voor gebruikt.
Met een gemêleerde borduurdraad
Met de dubbele stiksteek zijn de krullen gedaan.
Rustig aan en de steken lengte verkleinen.
Festoneer het hart en druppel.
Klaar
Ik heb hem in een ovaalvorm uitgeknipt om verder te verwerken.

Natuurlijk ben je vrij in wat voor manier en of techniek gebruikt om dit patroon te maken.

Ik heb voornamelijk de met de naaimachine de festonsteek en de dubbele stiksteek gebruikt van mijn naaimachine.

In de volgende blogbericht kun je lezen en zien wat ik ervan heb gemaakt.

Heel veel creatieve plezier!